Opleiding Cinematografie

De Opleiding Cinematografie is bedoeld, om de student op te leiden tot een betrouwbare, professionele cameraman voor high-end producties (Director of Photography); iemand die zelfstandig op een verantwoorde manier commercials/muziekvideo’s/(speel)films kan vormgeven, van opname tot en met de montage/colorgrading. Na deze opleiding is hij/zij in staat met een digitale cinemacamera opnamen te maken en daarbij toepasselijke belichting te realiseren, supportmateriaal in te zetten en de beelden af te werken tot een aantrekkelijke montage/colorgrading. Men kan werken voor de video-sector (producties voor bedrijven, organisaties en instellingen), broadcast (televisie) en filmproducties en heeft aandacht voor de snel veranderende toepassingen in de huidige ‘digitale’ maatschappij.
Het vak van Director of Photography wordt door het Cameracollege als ambacht beschouwd. Er is dan ook veel aandacht voor de inhoudelijke en regie-matige kant (het overdragen van informatie en/of sfeer), sociale aspecten, timemanagement, (beeld)psychologie, naast de gebruikelijke technische theorie en praktijk over sensoren, videosignalen, optica, signaalprocessing, montage-hardware en -software. We leiden studenten dus niet op tot technicus of creatieveling, maar een combinatie daarvan (technatieveling).
We adviseren studenten daarnaast over loopbaan-mogelijkheden en wijzen hen op aspecten in houding of persoonlijkheid die daar, in positieve of negatieve zin, een rol in kunnen spelen. Iedere student krijgt zo een duidelijk beeld van zijn/haar mogelijkheden in het vak en de branche.
Het Cameracollege maakt tijdens deze studie enkel gebruik van de meest moderne, professionele cinema-camera’s (Sony, Red, Arri), met alle gangbare accessoires zoals statieven, HMI lichtsets, monitors, audio/video-zenders, matteboxen, filtersets, cranes, Dolly’s etc. Voor montage en colorgrading wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste software en hardware (Avid Mediacomposer, Davinci Resolve Studio, editcontrollers, referentiemonitoren, grading-panels etc.). Studenten hoeven geen sets te “delen”: iedereen krijgt zijn eigen camera- en montage-set tijdens de studie.
De docenten aan de Opleiding Cinematografie behoren tot de beste Directors of Photography. Ze hebben ieder minstens 20 jaar ervaring en zijn nog steeds werkzaam aan filmproducties in binnen- en buitenland. Ze zijn lid van (ere-)organisaties zoals het Netherlands Society of Cinematographers (N.S.C.), de Colorist Society International (C.S.I.) of het Guild of Television Cameramen (G.T.C).