studie: Opleiding Camera en Montage

Duur
1 maand (18 dagen)
Lesdagen
maandag, dinsdag, woensdag,
donderdag, vrijdag, zaterdag

Maanden
Januari, maart, mei,
juli, september, november

Lesmateriaal
Studieboek, notitieschrift,
Elektronische Leeromgeving 

Toetsing
Ja: Tentamens, Opdrachten en
Examen 

Aantal deelnemers
4 (max)
Kosten
€ 3600,-

De Studie

De Opleiding Camera en Montage is bedoeld om de student op te leiden tot een betrouwbare, professionele cameraman/editor; iemand die zelfstandig op een verantwoorde manier audiovisuele producties kan vormgeven, van registratie tot en met de montage. Na deze opleiding is hij/zij in staat met een (professionele) camera opnamen op locatie te maken en dit materiaal, binnen afzienbare tijd, af te werken tot een aantrekkelijke montage. Men kan werken voor zowel de video-sector (producties voor bedrijven, organisaties en instellingen) als broadcast (televisie) en heeft aandacht voor de snel veranderende toepassingen hiervan in de huidige ‘digitale’ maatschappij.


Het vak van cameraman/editor wordt door het Cameracollege als ambacht beschouwd. Er is dan ook veel aandacht voor de inhoudelijke en regie-matige kant (het overdragen van informatie en/of sfeer), sociale aspecten, timemanagement, (beeld)psychologie naast de gebruikelijke technische theorie en praktijk over sensoren, videosignalen, optica, signaalprocessing, montage-hardware en -software. We leiden studenten dus niet op tot technicus of creatieveling, maar een combinatie daarvan (technatieveling).
We adviseren studenten daarnaast over loopbaan-mogelijkheden en wijzen hen op aspecten in houding of persoonlijkheid die daar, in positieve of negatieve zin, een rol in kunnen spelen. Iedere student krijgt zo een duidelijk beeld van zijn/haar mogelijkheden in het vak en de branche.


Het Cameracollege maakt tijdens deze studie enkel gebruik van de meest moderne, professionele camera’s (broadcast-norm of hoger, HD, 2K of UltraHD), met alle gangbare accessoires zoals statieven, lichtsets, fieldmonitors, audio/video-zenders, matteboxen, filtersets, etc. Voor montage wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste software en hardware (Avid Mediacomposer, Davinci Resolve Studio, editcontrollers, referentiemonitoren, grading-panels etc.). Studenten hoeven geen sets te “delen”: iedereen krijgt zijn eigen camera- en montage-set tijdens de studie.


De docenten aan de Opleiding Camera en Montage behoren tot de besten in hun vak. Ze hebben ieder minstens 20 jaar ervaring en zijn nog steeds werkzaam aan televisie-/filmproducties in binnen- en buitenland. Ze zijn lid van (ere-)organisaties zoals het Netherlands Society of Cinematographers (N.S.C.), de Colorist Society International (C.S.I.) of het Guild of Television Cameramen (G.T.C).

Doelgroep en Toelatingseisen

Deze studie is geschikt voor iedereen die zich op professioneel niveau wil bezighouden met camera en montage.
Onder deze doelgroep vallen, onder andere: editors, camjo’s, cameramensen, journalisten, regisseurs, producenten, fotografen, instellingen/organisaties die gebruik maken van audiovisuele technieken en iedereen die het beroep van cameraman/editor voor de video-, televisie- en/of filmbranche ambieert of een audiovisueel productiebedrijf wil starten.

 

Voor deze studie dient u te beschikken over affiniteit met camerawerk en montage (geen ervaring vereist), kunt u Nederlands verstaan, spreken en schrijven en bent u in het bezit van een diploma van voortgezet/secundair onderwijs. U kunt helaas niet deelnemen als u grote gezondheidsklachten heeft (hartfalen/epilepsie/zware rugklachten).

 

Indien u vermoedt, niet aan de toelatingseisen te voldoen, kunt u een intake-gesprek met de hoofddocent aanvragen, waarbij we kijken of deelname toch (eventueel in een aangepaste vorm) haalbaar kan zijn.

 Studie – inhoud

Deze studie wordt doorgaans binnen 1 maand gegeven, maar het is ook mogelijk de lesdagen te spreiden over meerdere maanden. Hiervoor rekent het Cameracollege geen extra kosten.

We denken graag met u mee.
Alle lesdagen zijn van 10:00uur tot 16:00uur (inclusief lunch), maar kunnen soms uitlopen.
Houdt u naast het onderstaand lesplan ook rekening met (gemiddeld) 1,5 uur per dag aan thuiswerk (aantekeningen bestuderen, opdrachten en tentamens).

 

Week 1


Camera (donderdag, vrijdag, zaterdag)
Theorie: lenzen, camerasystemen, recorders, videotechniek
Praktijk: preppen (voorbereiden) van camerasets en handheld camerawerk

Optische elementen (lenzen, filters, OLPF’s), sensoren (CMOS/CCD), digitale signaalprocessing, compressie/codecs

 

Week 2


Montage (maandag, dinsdag, woensdag)
Theorie: montage-hardware/-software en montage-methodieken
Praktijk: Voorbereiden van projecten en inhoudelijk monteren

Methodieken van Eisenstein, Nouvelle Vague, GPU/CPU, RAID-configuratie, spotten, transcoderen/importeren


Camera (donderdag, vrijdag, zaterdag)
Theorie: statiefgebruik en camerabeweging
Praktijk: time-management, inregelen van camera’s/statieven, draaien van items op locatie

Statiefgebruik, timemanagement, découpage (draaien voor montage), beeldcompositie, beeldanalyse

 

Week 3

 

Montage (maandag, dinsdag, woensdag)
Theorie: systeem-prestatie/optimalisatie, beeldanalyse, effect-toepassing
Praktijk: gebruik van diverse effecten, werken met scopes, primaire correctie
Tracking, Keyframing, DAE, Feathering, Alpha-channels, Keying, Matting, 2D/3D-animatie, multi-layered effecten


Camera (donderdag, vrijdag, zaterdag)
Theorie: geluid/interviewtechniek en licht/belichting
Praktijk: interviews, belichting en draaien van items

Dynamische en condensator microfoons, zenders, mixers, armaturen, lightingcontrol, negative fill, contrast-ratio’s

 

Week 4

 

Camera (donderdag, vrijdag)
Voorbereiding op het examen (zaterdag), met veel praktijkoefeningen.
Docenten staan voor de student klaar om (individueel) beelden te bekijken en vragen te beantwoorden.

Aanmelden Voor Deze Studie

  • TELEFOONNUMMER: